alexander interview

Via beeld is hoe ik Alexander Buis (een beetje) leer kennen. Net even anders dan een ‘live’ interview, maar Alexander draait er zijn hand niet voor om. Hij is duidelijk een paar jaartjes jonger dan ik, want hij legt me nog even rustig uit hoe ik de camera aan moet zetten. Maar hé, het is gelukt. Voor me zit een relaxed ogende, maar gepassioneerde jongeman en we gaan van start.

34 jaar geleden werd Alexander in Athene geboren, waar hij maar liefst 7 weken heeft gewoond. Zijn vader werkte als Commercieel Directeur en expat voor Opel en toen Alexander geboren werd was het gezin in Griekenland gestationeerd. Zo werd Alexander al op heel jonge leeftijd een wereldburger. Maar getogen is hij in Nederland, en hij noemt zichzelf een rasechte Rotterdammer. Alexander is één van drie kinderen, en heeft twee oudere zussen. Hij had dan ook, zoals hij het zelf zo mooi zegt, drie moeders, en omschrijft zijn jeugd als ‘verder heel fijn’.

Na de middelbare school begon Alexander aan de studie Commerciële Economie aan de Hogeschool van Rotterdam. Na 1,5 jaar bleek dit niet de juiste keus, waarna hij Integrale Veiligheidskunde in Den Haag ging studeren. Met maar 10 uur les in de week was ook dit niet helemaal ‘je-van-het’ voor Alexander, die liever zijn lesrooster gevuld zag. Maar driemaal bleek scheepsrecht te zijn toen hij op IVA Driebergen terechtkwam en daar zijn commerciële Hbo-opleiding met succes afrondde. Zijn studietijd bracht Alexander door in Utrecht, maar eenmaal afgestudeerd verhuisde hij naar Rotterdam waar hij ook nu nog altijd woonachtig is.

Bij zijn eerste werkgever Broekman leerde Alexander alle afdelingen van het bedrijf goed kennen aan de hand van een traineeship. Zo werkte hij onder meer aan corporate business development en proces- en kwaliteitsverbetering. Hier leerde hij met allerlei verschillende mensen op verschillende functies om te gaan en ook dat je bedrijfspolitiek niet op school kunt leren… Een waardevolle les. Na 1,5 jaar aan interne projecten gewerkt te hebben, besefte Alexander dat hij het contact met andere bedrijven miste. Alexander is iemand die energie krijgt van snel schakelen en nieuwe mensen leren kennen, en kwam tot de conclusie dat het tijd was om een nieuwe uitdaging aan te gaan. Deze uitdaging vond Alexander in recruitment, een professie waar hij tijdens zijn studententijd mee kennis had gemaakt en wat hem altijd had aangesproken.

Dat is hoe Alexander bij Robert Walters terecht kwam, alwaar hij meer dan 5,5 jaar zijn sporen in de recruitmentwereld wist te verdienen door op basis van oprechte interesse en mensenkennis diepgaande relaties aan te gaan en op die manier mensen en bedrijven te verbinden. Binnen Robert Walters is Alexander werkzaam geweest als recruitment consultant en groeide hij gaandeweg naar een leidinggevende functie. Een functie waarin hij zijn eigen team aanstuurde en daarnaast verantwoordelijk was voor de recruitment van mid-/senior-level financials, met alle targets en verantwoordelijkheden die daarbij kwamen kijken.

Tijdens ons gesprek wordt het wel duidelijk dat Alexander houdt van ‘knallen’. Dit in combinatie met zijn passie voor zijn werk en zijn gedrevenheid, ben ik niet verbaasd wanneer hij vertelt dat na 5,5 jaar bij Robert Walters “de koek op” was. Hij zag geen toekomst meer voor zichzelf binnen het bedrijf en besloot na een periode van overdracht om 4 maanden op reis te gaan. Een goede beslissing, maar met de komst van Corona werd de situatie bij terugkomst wel iets anders dan vooraf gedacht. Er volgden meerdere sollicitaties, maar het viel niet mee om de juiste uitdaging te vinden in deze onzekere tijd. Wel ontdekte hij tijdens het sollicitatieproces dat zijn passie nog altijd bij recruitment lag en dat ook het entrepreneurschap zeker interessante kanten biedt. Zo kwam Alexander bij Montis-Q terecht. Hóe, daar kom ik later nog even op terug.

Wat Alexander zo leuk vindt aan werken met het team van Montis-Q? Over die vraag hoeft hij niet lang na te denken. Kwaliteit. Kwaliteit in werk én leven, en dan dat gecombineerd. Ook de kansen die hem geboden worden en het daarmee gepaard gaande vertrouwen dat hij krijgt. Het werken met mensen die kundig zijn en hun werk serieus nemen, maar die ook weten dat het belangrijk is om plezier te hebben in wat je doet en hoe je het doet. En dat er ook nog zoiets als een sociaal leven bestaat. Dit alles vindt hij binnen het team van Montis-Q.

Momenteel werkt Alexander hard aan de opzet van Montis-Q Qonnecting. Waar Montis-Q Qonsulting zich echt richt op adviesopdrachten, zorgt Qonnecting voor de plaatsing van interim financials bij de klant voor langere periodes van ondersteuning. Experts die direct aan de slag kunnen en niet alleen business knowhow meebrengen en de juiste intrinsieke motivatie hebben, maar die ook passen binnen het team en de cultuur van de opdrachtgever. Binnen dit proces speelt Alexander een belangrijke rol. Niet alleen houdt Alexander de wensen en behoeftes van de opdrachtgever in het oog, maar natuurlijk ook die van de interimmer. En last but not least zorgt hij ervoor dat het allemaal past binnen het gedachtegoed en de missie van Montis-Q: Finance with a Smile. Alexanders persoonlijke toegevoegde waarde zit ‘m o.a. in zijn ervaring op het gebied van recruitment, zijn social skills en mensenkennis, en zijn netwerk.

De komende periode is Alexander nog wel even bezig met het volledig opzetten en uitbouwen van Qonnecting. Dit vraagt een hoop van zijn eigen initiatief, besluitvaardigheid, nieuwsgierigheid en doorzettingsvermogen. Kortom, zijn ondernemersgeest. Op de langere termijn ziet Alexander Qonnecting groeien, ook op meerdere locaties binnen Nederland, en ziet hij zichzelf als de aanvoerder van het team Qonnectors. Daarnaast hoopt hij een rol te kunnen spelen binnen het Business Development van Montis-Q als geheel. Duidelijk merkbaar is dat hij er naar uitkijkt om weer een team op te bouwen en vooral ook om mooie kansen voor deze mensen te creëren. Net zo mooi als die kans die hij nu gekregen heeft. In het verlengde hiervan ligt nog een ander aspect dat Alexander erg aanspreekt bij Montis-Q: het bieden van kansen aan mensen buiten de business. Denk hierbij aan de betrokkenheid van Montis-Q bij Stichting Make-a-Wish, maar ook andere initiatieven die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Dat meedenken en meeleven met de samenleving vindt Alexander echt bijdragen aan zijn werkgeluk en daarmee aan zijn ‘overall happiness’. Finance with a Smile zo breed als maar mogelijk toegepast.

Wist u dat…

 • …Alexander ondanks dat hij in Griekenland geboren is niet de Griekse nationaliteit heeft?
 • …dat maar goed is ook, omdat hij anders daar in dienst had gemoeten?
 • …Alexander geen huisdieren heeft?
 • En graag een kantoorhond wil?
 • Maar wel een vriendin heeft?
 • …zij sinds het begin van Corona samenwonen?
 • …zijn vriendin een leuke Fiat Cabrio 500 meebracht?
 • En dat Alexander daar graag in rond rijdt?
 • …hij wel tezijnertijd een ‘echte’ auto hoopt te kopen?
 • En dat hij wat lichte druk ervaart vanuit zijn familie om een Renault aan te schaffen?
 • …Alexander heel slecht tegen liegen kan?
 • Maar dat hij fysiek verder nergens allergisch voor is?
 • …hij niet echt een ochtendmens is?
 • Maar dat hij wel van zwarte koffie houdt?
 • En ook een heuse ‘Bourgondiër’ is, net als de rest van het Montis-Q-team?
 • …ik wederom een rode draad bespeur?
 • …hij energie krijgt van de juiste match maken?
 • En dat het verslavend werkt om mensen te zien floreren bij de juiste match?
 • …dat echt wat met hem doet?
 • …Alexander, zo rustig als hij is, het meeste heeft gepraat van alle Montis-Q’ers die ik tot nog toe heb mogen interviewen?
 • …Alexander een droog gevoel voor humor heeft?
 • …ook dat een kwaliteit is die goed bij Montis-Q past?
Call Now Button