Prof. de Winter

Deponeringsverplichting

College Deponeringsplicht
J

eetje. Sinds vandaag ben ik officieel Professor De Winter. Mijn naam staat zelfs in de studiegids vermeld! Best officieel en ook best heel apart. Zeker als je voor je gevoel zèlf nog maar net afgestudeerd bent en je nog altijd achteromkijkt wanneer iemand “mevrouw” zegt. Maar dat is wellicht gewoon ontkenning ? De kinderen liggen op bed, Bas is aan het werk en ik zit met een kop thee in mijn hand op de bank met onze kat Tessie op schoot. Normaal gesproken heb ik hier het geduld niet voor of moet het ouwe trouwe beessie ruim baan maken voor mijn laptop, maar het lukt me sinds lange tijd om even een genietmomentje te pakken en de dag nogmaals de revue te laten passeren. En waar ik gisterenavond nog heel nerveus en ‘last minute’ mijn slides voor het college van vandaag in elkaar aan het klussen was, ben ik nu best een beetje trots op mezelf omdat het les geven mij best goed af ging. Al zeg ik het zelf.

De dag begon als alle andere met mijn 10km route, en ik merkte dat het echt al wat kouder begint te worden. Morgen mijn lange sportbroek maar weer eens uit de kast trekken, samen met mijn windjack. Maar eerlijk gezegd vind ik dit weer wel lekker en fijner dan die af-en-aan hitte van de afgelopen 2 maanden. Iets te onvoorspelbaar naar mijn zin. Bij thuiskomst was het snel douchen en aankleden geblazen en nog snel even de laatste paar aanpassingen doorvoeren in de slides die ik tijdens het rennen had bedacht. Het onderwerp van het college van vandaag was namelijk ‘deponeren’. En ondanks dat ik in de praktijk heel goed weet wat het is, is het net iets ingewikkelder om dit verhaal helder op papier en ook echt overgedragen te krijgen. Natuurlijk had ik de regels simpelweg op kunnen sommen, maar ik ben aangenomen als praktijkdocent en wilde het gegeven ‘deponeren’ uitleggen aan de hand van real-life voorbeelden. De uitdaging voor mij was hoe ik dit aan ‘De millennials’ uit moest gaan leggen, waar iedereen me zo bang voor had gemaakt. En wel op een zodanige manier dat ze mijn volgende college niet bij voorbaat al zouden skippen. Kortom: ik wilde een intelligente, maar ook coole indruk maken. De ervaren professional met een lekker verhaal. Niet te strak in het pak, maar ook niet te casual gekleed, en daarom koos ik voor een mouwloze hemelsblauwe jurk tot over de knie met ronde halslijn, met daarop een getailleerde zandkleurige blazer en dito kleur pumps. Ik heb nog een beetje een kleurtje van de vakantie, dus lichte make-up en een losse knot maakten dat ik vond dat het er wel mee door kon. Of laat ik het anders zeggen: als ik zo op social media terecht zou komen doordat een of andere student mijn gestuntel zou vastleggen, dan zou ik me in ieder geval niet voor mijn outfit hoeven schamen.

De zaal was zeker groter dan ik me herinnerde van mijn studententijd, dus ik was bij aankomst rond 08:40u. best even onder de indruk. En toen mijn microfoontje het ook niet deed, werd ik toch wel nerveus. Gelukkig kreeg ik hulp van Ernst, de studiecoördinator, die mij heel netjes had opgevangen, koffie had gebracht en me snel nog even wegwijs maakte. Om 08:50u. druppelden de eerste studenten binnen, die natuurlijk eerst allemaal achterin bleven plakken, maar gelukkig kwam het gros erna en vulde de zaal lekker op. Toch wel prettig, wanneer je ook voorin een publiek hebt. Eerstejaars Master Accounting studenten, vak Externe Verslaggeving, dus zeker niet de eersten de besten. Maar bij het zien van de slaperige hoofden en hier en daar ietwat onzekere blikken van deze nog heel jonge mensen, verdween mijn nervositeit als sneeuw voor de zon. Ik voelde het vertrouwen in mezelf, mijn kennis, ervaring en voor het eerst in lange tijd het voordeel van mijn leeftijd! En dat was volgens Ernst wat ik had uitgestraald en waardoor ik de studenten had weten mee te krijgen in mijn verhaal.

Ik begon mijn college met het Waarom van deponeren. De wet stelt de eis dat gedeponeerd moet worden, vooral ook vanuit het perspectief dat stakeholders inzicht moeten hebben in de financiële situatie van een rechtspersoon. Niet meer dan logisch zou je denken. Als ondernemer heb je immers risico’s verschoven naar een entiteit en word je persoonlijke aansprakelijkheid beperkt. Behalve als je niet tijdig deponeert! Ook hebben we gesproken over de vorm van deponeren. Dat de inrichting van een jaarrekening afhankelijk is van de grootte van de onderneming, bepaald door het totaalbedrag aan omzet/personeel en totaal activa, en dat er vrijstellingen zijn voor de inrichtingsvereisten afhankelijk van de grootte. Ook hebben we een uitstapje gemaakt naar consolidatievrijstellingen (art 408 Boek 2 BW) en zogenaamde ‘Parent Guarantees” (art 403 Boek 2 BW), de impact daarvan op controleplicht, inrichting van de jaarrekening en deponering. Dit laatste was een toegift, en misschien iets te veel van het goede, gezien de complexiteit ervan. We sloten af met de open discussie of iedereen de wet of regelgeving behoort te kennen die op hem of haar van toepassing is. Betekent dit dan dat je op ieder gebied ook zelf de expert moet zijn? Gelukkig was iedereen het er mee eens dat het niet uitmaakt hoe je ervoor zorgt, als je maar compliant bent. Geen tegenvallers, deze studenten, zo op de vroege donderdagochtend.

Last, but not least, heb ik de bollebozen het belang van tijdig en goed voorbereid deponeren laten vóelen. Ik kon ze meeslepen in het dramatische verhaal van mijn klant X die persoonlijk aansprakelijk was gesteld na te laat deponeren met alle gevolgen van dien. En ik heb ze mee laten denken met klant Y aan de hand van de wettelijke regels, hoe het jaarlijkse deponeren helemaal niet zo’n stressvolle aangelegenheid hoefde te zijn. Ze leken oprecht gemotiveerd om de assignment uit te gaan voeren die ze uiterlijk over twee weken in mijn inbox moeten deponeren. Ja, deze professor heeft volgens mij een goede eerste indruk gemaakt. Nu maar hopen dat niemand me tegen de glazen deur bij de uitgang aan heeft zien lopen… Dat zou dan net weer een hoop tenietdoen.

Beste studenten,

Bedankt voor jullie aanwezigheid en enthousiasme vanmorgen bij het college Externe Verslaggeving: Deponeren.

Zoals beloofd stuur ik jullie hierbij de gebruikte slides en de assignment:

Onderwerp: beschrijf in een essay van max. 10 pagina’s hoe het proces van deponeren verloopt bij minimaal 3 personen in je directe omgeving met een eigen bedrijf. Beschrijf daarbij:

  1. Wanneer er gedeponeerd wordt;
  2. Welke risico’s het bedrijf loopt;
  3. Wat de uitdagingen zijn bij het tijdig deponeren;
  4. Welk advies je hebt aan deze bedrijven om het proces van deponeren sneller te laten verlopen en de risico’s die zij lopen te mitigeren.

Deadline: donderdag 19 september, 14:00uur

Studiepunten: 0,5

Voor vragen kun je me altijd emailen of appen; mijn nummer staat in de studiegids. Succes en schroom je vooral niet om indruk te maken!

Professor De Winter

Bijlage:

Call Now Button